Pages

2007-08-13

Бушидо

Нитобэ Иназогийн Япон үндэстэний ёс зүйн цогц гэдэг энэ номны тухай анх Тулгат андын эрхий хуруугаа гозойлгон авсан зурагтай бичлэг дээрээс нь уншиж байлаа. Блог бичдэг уншдаг болсон цагаас эхлээд миний ном сонголт илүү чанаржсан гэж боддог. Энэ нь хариуцлагатай уншигчид зах зухаасаа блог бичдэг болсонтой холбоотой юм. Миний ингэж уншсан номныхоо тухай бичээд байгаа маань өөрийн уншсаныг батжуулахаас гадна, хэн нэгэний сонголтонд нэмэр болох болов уу гэсэн бас нэг зорилготой л доо.

Тулгат анд маань энэ номыг эрхий хуруугаа үзүүлэн үнэлсэн нь надад их сонирхолтой санагдсанаас энэ номыг эргэлзэлгүй авч унших шалтгаан болсон. Гэхдээ үүнээс ч илүүтэйгээр олон олон монголчууд маань япон улсад боловсорч энэ мэт ёст үзэл сурталаар хүмүүжиж байгаа нь эргээд эх нутагтаа бүгэгч мань мэт нь тэдэнтэйгээ харилцахад хэрэг болох магад тул аргагүй сонирхол татсан юм. Ашгүй саяхан номын дэлгүүрээр тэнэж явтал энэ жил орчуулаад гаргажээ. Бяцхан тэмдэглэлийн дэвтрийн дайны хэмжээтэй боловч япон үндэстэний сэтгэлгээний охийг бусад улс үндэстэнүүдэд ойлгогдохуйц хэлээр тайлбарлан бичсэн нь наанадаж япон хүмүүсийг ойлгоход, цаанадаж манайхан иймэрхүү байдлаар бусдад өөрийгөө таниулах тал дээр бодох зүйл байгааг илэрхийлнэ.

Багаасаа самурай гэхээр л буу барьсан хөх саарал дүрэмт хувцастай яахаас ч буцахгүй харгис япон цэрэг санаанд ордог байсан бол энэ номыг уншаад арай зөөлрөв. Бас ч хүндлүүштэй бидэнд байсан боловч мартагдсан эр хүн гэдэг үгний мөн чанар мэдрэгдэв. Дэлхий бөөрөнхий биш номонд Мэдээллийн технологийн outsourcing offshore гэх мэт ойлголтууд нарийн тайлбарлагдсан байгаа, манай програм хангамжийн салбарынханы өрсөлдөхүйц боломжтой зах зээл бол Япон гэж тодорхойлсон байгаа бөгөөд Япон хүмүүсийн сэтгэлгээний тухай тоймтой ойлголтыг энэ номоос олж харж болно.

Өөрийгөө хөгжүүлье гээд номонд энэ Ниботэ Иназогийн тухай японы соён гэгээрүүлэгч Барууныг японтай холбосон гүүр хэмээн бичсэн байсан санагдаж байна. Энэ хүн гадаад ертөнцөд япончуудын тухай ойлголтыг нэгтгэн хүргэсэн бөгөөд үүнээс ч илүүтэй япончууддаа ямар үндэстэн байх хэрэгтэйг тунхагласан ухаалаг сэнхрүүлэгч байсан юм биш үү гэсэн санаа төрсөнийг нуух юун. Тиймдээ ч соён гэгээрүүлэгч хэмээх эрхэм алдарт хүрсэн байж магадгүй. (гэхдээ ганц энэ номыг бичээгүй байх л даа) Энэ талаар надад зөв чиглэл санаа оноогоо хэлэх хүмүүс блогоор минь бишгүй орж гарах тул номын агуулгын талаар үл өгүүлэн түр өндөрлье.

related : http://togi2togi.blogspot.com

related : http://togi2togi.blogspot.com/

4 comments:

Anonymous said...

Yapon setgelgee gesnees deer ued german hel deer unshij bsan neg onigoo sanagdaad end copydood tavichlaa,


> So bereitet TOYOTA eine Kartoffel zu:
> Man heizt einen neuen, hochwertigen Herd auf 200 Grad. Man legt eine
> große Folien-Kartoffel hinein. Man wendet sich in den folgenden 45
> Minuten einer produktiven Aufgabe zu.
> Dann wird überprüft, ob die Kartoffel gar ist, man nimmt die gekochte
> Kartoffel aus dem Herd und serviert sie.
>
>
> So bereitet MERCEDES eine Kartoffel zu:
> Man gründet ein Projektteam und definiert genauestens alle
> Einzelheiten des Projektes.
> Das Team sucht 6 Monate nach einem QVA 25899/13 zertifizierten
> Kartoffellieferanten, und findet keinen.
> Dann wird ein Rübenlieferant gezwungen, Kartoffeln zu liefern. Da er
> keine Kartoffeln im Programm hat, kauft er sie von einem
> unzertifizierten Kartoffelhändler und schlägt 25 auf den
> Kartoffelpreis auf.
> Der Rübenlieferant wird beauftragt, den Herd auf 200 Grad
> vorzuheizen.
> Man verlangt, dass der Lieferant zeigt, wie er den Knopf auf 200 Grad
> gedreht hat und erwartet, dass er Informationsmaterial des
> Herdherstellers beibringt, aus dem hervorgeht, dass der Herd richtig
> geeicht ist.
> Man überprüft das Informationsmaterial und veranlasst dann den
> Lieferanten, die Temperatur mit Hilfe eines zertifizierten
> Temperaturfühlers zu überprüfen und weist den Lieferanten an, die
> Kartoffel in den Herd zu legen und die Zeituhr auf 45 Minuten zu
> stellen.
> Man veranlasst den Lieferanten, den Herd zu öffnen, um zu zeigen,
> dass die Kartoffel richtig platziert wurde und erbittet eine Studie,
> die beweist, dass 45 Minuten die ideale Garzeit für eine Kartoffel
> dieser Größe ist.
> * nach 10 Minuten Prüfung, ob die Kartoffel gar ist
> * nach 11 Minuten Prüfung, ob die Kartoffel gar ist
> * nach 12 Minuten Prüfung, ob die Kartoffel gar ist
> * man wird ungeduldig mit dem Lieferanten(warum dauert es so lange
> eine einfache Kartoffel zu kochen?)und veranlasst einen
> aktualisierten Gar-Statusbericht alle 5 Minuten.
> Nach 15 Minuten wird geprüft, ob die Kartoffel gar ist. Nach 35
> Minuten kommt man zu dem Schluss, dass die Kartoffel fast fertig ist.
> Man gratuliert dem Lieferanten, dann informiert man den
> Lenkungsausschuss über das hervorragende Arbeitsergebnis, das erzielt
> wurde, obwohl man mit einem unkooperativen Lieferanten
> zusammenarbeiten musste.
> Nach 40 Minuten Garzeit nimmt man die Kartoffel aus dem Herd, um eine
> Kosteneinsparung ohne Wert- und Qualitätsminderung der Kartoffel im
> Vergleich zu der ursprünglich angesetzten Garzeit von 45 Minuten zu
> realisieren.
> Man serviert die Kartoffel und wundert sich, wie zum Teufel die
> Japaner so eine gute, preiswerte Kartoffel kochen, die den Leuten
> offensichtlich besser schmeckt als die deutschen Kartoffeln.
> Zwischenzeitlich gibt es verschiedene Verbesserungsvorschläge des
> Managements: Man könnte Rüben in Kartoffelform verwenden um Kosten zu
> sparen.
> Der fehlende Kartoffelgeschmack soll dann in einer Imageoffensive den
> Kunden als neues Qualitätsmerkmal dargestellt werden.
> Es wird gefordert, bei 20 geringerer Gartemperatur im Herd die
> Garzeit um 20 zu verkürzen.
> Man prüft, ob es nach einer Verlagerung des Herdes nach Tschechien
> noch möglich ist, die Kartoffeln in Deutschland heiß zu servieren.

Anonymous said...

deerh ul medeh bi shuu :)

Unknown said...

пөх би герман хэл мэдэхгүй болохоор юу ч ойлгосонгүй ээ найзаа :| Яасан ч урт "нэг" онигоов дээ, орчуулаад өгөөрэй...

db said...

Үнэнд ойрхон л онигоо байна.
Эхний 9 мөр нь нарангууд төмсийг ууранд хэрхэн чанасан тухай.
Үлдсэн урт хэсэг нь харгианууд төмсийг хэрхэн бэлтгэсэн тухай байна.
Нээрээ эндээс харахад жоохон юмыг хичнээн хэцүү хийж болох нь харагдаж байна шүү.
It's a really nice gag :)